Alles om het leven draait om balans. Als er ergens ‘te’ voor staat is het nooit goed behalve tevreden vertelde mijn oma mij al snel. Op de één of andere manier had men al vlug bij mij gezien dat ik er één ben die maar doorgaat. Mijn hoofd staat zelden uit behalve … als ik aan het sporten ben! Bij veel ondernemers schiet sporten er bij in, maar het brengt je juist veel voordelen. Door de juiste balans te vinden, is dit voor iedereen haalbaar. In dit blog geef ik je makkelijk toepasbare tips.

Voor mij is sporten de enige manier om die grijze massa tot rust te brengen en te ontspannen. Een noodzakelijk goed dus in het drukke bestaan als ondernemer. Of ik nu ga hardlopen, trainen in de sportschool, zwemmen of met mijn dagelijkse training met de paarden bezig ben. Het maakt niet uit, als ik maar kan sporten.

Niet iedereen heeft de ambitie om op hoog niveau te sporten en de motivatie laat voor velen dan ook te wensen over. Maar om een goede ondernemer te kunnen zijn en productief en creatief te kunnen blijven is het leegmaken van het hoofd en ontspanning een absolute must. Het geeft ruimte waardoor je problemen makkelijker oplost of tot een business idee komt. Hoeveel meer redenen heb je nodig als sporten je een betere ondernemer maakt? Goede investering in je gezondheid en ook nog eens in je bedrijf.

‘Maar ik heb het altijd zo druk met werk en afspraken, hoe kan ik dan ook nog gaan sporten?’

Voor mij is de dagelijkse dosis beweging relatief makkelijk met twee paarden om voor te zorgen. Elke dag om 5 uur ga ik braaf naar stal om te mesten en rijden doe ik gemiddeld 5 dagen in de week. Zonder mij hebben ze geen schone stal en geen eten, dat is toch wel zielig en dus ik heb niet echt een keuze behalve gewoon gaan. Met het half uurtje stallen mesten verbrand ik behoorlijk wat calorieën.

Wat kan jij nou doen om meer in beweging te komen?

  1. Maak de beslissing dat je meer wilt bewegen. Dat klinkt heel simpel, en dat is het ook! Is de beslissing éénmaal echt genomen, dan ga je vanzelf zoeken naar gaatjes en manieren waarop je iets meer in actie kan komen.
  2. Begin niet té fanatiek. Hebben we dat woordje weer. Wie kent het niet, de beslissing is genomen, het abonnement bij de sportschool is afgesloten en drie keer per week ga je er keihard tegen aan. Na een maand, twee weken of bij sommige zelf na een paar dagen zakt de moed je alweer in de schoenen. Probeer het daarentegen met mate op te bouwen en het bewegen langzaam te integreren in je leven. Je boterham tussen middag tijdens een wandeling opeten. Met de fiets naar je werk 1 keer per week of meld je aan voor een teamsport. Is de sportschool toch de enige optie? Begin dan met twee keer per week een half uurtje. Alles draait om balans!
  3. Wees blij met kleine veranderingen. Iedereen is verschillend. De een merkt na een maand verschil, de ander na twee maanden dat er al kleine dingen veranderd zijn in zijn leven. Je pakt vaker de trap, neemt bewuster een pauze van je werk voor een blokje om en je krijgt wat meer rust en ruimte in je hoofd. Beloon jezelf dan! Met een lekker dagje sauna, een weekendje weg, of een misschien die cursus die je al zo lang wilt doen.
  4. Geniet! Werken is belangrijk en kan ontzettend leuk zijn, net zoals sporten en bewegen. Blijf bij jezelf meten of je gelukkig bent met wat je doet. Vind ik mijn opdrachten nog leuk of wordt het tijd voor een andere uitdaging? Vind ik mijn huidige sport nog leuk of een uitdaging of moet ik mijzelf erdoor heen slepen. Zoek naar wat jou motiveert en heb er vervolgens veel plezier in!