Het is ongelooflijk cliché maar geld is stress oorzaak nummer 1. Eigenlijk weet je niet zo goed wat er binnen komt en wat er weer uit gaat en dus heb je al snel iets teveel geld uitgegeven of raak je in de stress door een onverwachte uitgave. Bij een cliché probleem hoort een cliché oplossing. Planning! Dit is overigens ook verstandig voor diegenen die de stress niet hebben, maar ook niet weten wat er eigenlijk met al het geld gebeurd. Maar hoe doe je dat, plannen? 5 tips en je kan beginnen.

1. Weet hoeveel er binnenkomt. Of je nu in loondienst werkt of een eigen bedrijf hebt. Weet hoeveel je privé te besteden hebt. Krijg je toeslagen, verdien je er nog wat bij, krijg je vrijwilligers vergoedingen? Noteer ze allemaal.

2. Schrijf als je vaste uitgaven op. Huur of hypotheek, gas/water/licht, televisie, internet, telefonie, verzekeringen, auto, eten, hobby’s, kleding, uitjes. Noteer een maand lang alles dat je uitgeeft en waar je het aan uitgeeft. Er zijn ook verschillende apps beschikbaar bij bijvoorbeeld de Rabobank en de ING die je helpen je uitgaven te sorteren. Als je het zelf doet is het echter vaak specifieker en word je ook meer bewust van jouw uitgave patroon.

3. Waar kan je op bezuinigen? De eerste keer dat ik dit deed, schrok ik mij wezenloos aan wat ik aan boodschappen uit kan geven. Helemaal omdat ik ook regelmatig niet alles op maak. Mijn uitgaven zijn met ruim €100,- per maand gedaald door bewuster te kiezen of ik iets wel of niet nodig heb EN of ik het op ga maken. Verzekeringen, goede doelen en andere onzichtbare abonnementen krijg je zo beter zichtbaar waardoor je actie kan ondernemen.

4. Maak een doel. Die ene reis die je zo graag wilt maken, het kopen van een huis, een nieuwe auto, een nieuw paard, die dure cursus, of een dikke spaarrekening. Bedenk de dingen die je zou willen doen maar die elke keer onmogelijk leken. Wat heb je ervoor over om dat doel te behalen? Welke uitgaven wil je schrappen? Hoeveel levert je dat op en hoe snel kan je dus jouw doel behalen?

5. Blijf monitoren. Dit is natuurlijk allemaal zinvol om je eens bewust te maken wat er allemaal met je geld gebeurd iedere maand. Maar door te blijven monitoren zie je ook vorderingen in het behalen van je doel. Daarnaast hou je een beter inzicht in je financiën waardoor onverwachte uitgaven minder stress met zich meebrengen. Het is even zuur van dat spaarpotje, maar het probleem is wel direct opgelost zonder dat je bang hoeft te zijn dat je niet te eten hebt of je vaste lasten kan betalen.

Als je jezelf wilt uitdagen kan je ook vooraf eerst een schatting maken van waar jij denkt dat je jouw geld aan uitgeeft. Aan het einde kan je dan controleren of je eigenlijk al een goed beeld had of dat je je toch op bepaalde uitgaven verkeken hebt.

Met deze tips hoop ik je wat meer houvast te bieden in het plannen van jouw financiële toekomst. Het meest belangrijke wat je doen is gewoon beginnen. Maak er een keer tijd voor en het levert je geld op. Wie wil dit niet?! Kom je er niet uit of wil je graag meer tips over hoe jij meer inzicht in jouw financiën krijgt, aarzel dan niet om contact op te nemen.